
 

 

  

Advance Rulings and Jurisprudence under GST 

December 2021 – Volume 3 

 



 

For private circulation only   2 

© Copyright N. A. Shah Associates LLP 

 

December 2021 – Vol. 3 

JUDGEMENTS AND ADVANCE RULINGS ON GST 

 

We are pleased to draw your attention to following important advance ruling on GST 

which might be useful for you to take call on tax position. 

 

Executive Summary:  

 

Case & Citation Issue involved Decision 

Bharat Oman 

Refineries Ltd. 

[2021-TIOL-286-

AAR-GST-MP] 

• Whether GST is applicable 

on notice pay paid by an 

employee to the employer in 

lieu of non-serving of notice 

period? 

 

 

• Whether GST is applicable 

on the recovery of Group 

Medical Insurance premium 

from employees in respect of 

non-dependent parents and 

from retired employees? 

 

• Whether GST is applicable 

on provision of canteen 

services to employees either 

for a nominal amount or 

without consideration at the 

Refinery? 

 

 

• Whether GST is applicable 

on recovery of telephone 

charges from the employees 

over and above the fixed 

• GST is applicable on notice 

pay paid by an employee to 

employer in lieu of non-

serving of notice period 

under clause 5 (e) of 

schedule II of CGST Act. 

 

• Group Medical Insurance 

premium recovered by 

applicant falls within the 

ambit of supply and is liable 

to GST. 

 

 

• The supply of canteen 

facility to its employees is 

taxable and its value is to 

be determined under Rule 

28 of GST Rules i.e. Cost 

plus 10%. 

 

 

• Company is liable to pay 

GST on the amount 

recovered from its 

employees towards 

telephone charges to the 
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rental charges payable to 

BSNL? 

 

• Whether ITC is available to 

the applicant in respect of 

above activities? 

 

 

 

 

 

 

 

extend it exceeds the fixed 

monthly charges at actuals. 

 

• Applicant shall be eligible to 

claim ITC in respect of 

premium paid to insurance 

company to the extent of its 

further supply. 

• Applicant shall not be 

eligible for ITC in respect of 

canteen services. 

• In respect of telephone 

charges paid to BSNL, the 

applicant shall be eligible to 

claim ITC 

 

The brief analysis of above referred decisions and rulings are given below. 
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BHARAT OMAN REFINERIES LTD. [2021-TIOL-286-AAR-GST-MP] 

Issue 

involved in 

Q:1 

Whether GST is applicable on notice pay recovered by employer on non-

serving of notice period under clause 5(e) of Schedule II of GST Act? 

Contentions 

of Applicant 

• Notice pay recovery is covered under clause 1 of Schedule. III which 

provides that 'services by an employee to the employer in the course 

of or in relation to his employment' will not be considered supply of 

services. Schedule III supersedes Schedules I and II. 

• Applicant relied upon decision of Madras High court in the case of GE 

T&D India Ltd vs Dy. Comm of CE wherein it was held that employer 

has not provided any service but merely facilitated the sudden exit 

upon imposition of a cost and has permitted but not tolerated the 

employee’s act. 

Observations 

& Decision of 

AAR 

• Employer tolerates the act of an employee by relieving him without 

notice period. Such activity is covered under para 5(e) of Sch. II i.e., 

'agreeing to the obligation to refrain from an act, or to tolerate an 

act or a situation, or to do an act' and not under clause 1 of Sch. III 

therefore liable to tax. 

• Case law of GE T&D India Ltd is not applicable as it pertains to 

Service tax regime. 

NASA 

Comments 

• GST legislation is basically an amalgamation of service tax, excise, 

VAT and other indirect taxes and hence, ratio laid down by judiciary 

in earlier regimes cannot simply be brushed aside.  

• Ruling by AAR is binding only on applicant and its jurisdictional 

officer. It does not have general binding precedence value. 

• Schedule-II is not a charging schedule. It only classifies the supply 

in to “Goods” or “service”. In order to trigger levy, the transaction 

should be a supply as defined under section 7 of CGST Act. One can 

definitely articulate that notice pay recovery is not a consideration 

for any supply.  
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Issue 

involved in 

Q:2 

• Applicant has taken a "Group Medi-claim Insurance Policy" for all its 

employees which also covers their spouse, children and dependent 

parents under the policy. Applicant is not recovering any amount 

from employees for such scheme and it forms part of the cost to the 

company. 

• The employees are also given an option to enrol their non-dependent 

parents for availing the benefit of this scheme. In addition to this, 

retired employees are also given an option to avail this benefit. 

Additional insurance premium paid by the applicant in respect of: 

➢ non-dependent parents is recovered from the employee’s salary 

and  

➢ retired employee is recovered at actuals.  

• Whether GST is applicable on the amount of premium of Group 

Medical Insurance Policy recovered at actuals? 

Contentions 

of Applicant 

• Applicant is not in the business of providing insurance services. Also, 

the applicant does not possess any licence to provide insurance 

services. 

• Such activity is not incidental or ancillary to the business of the 

applicant. 

• Applicant also relied on following favourable Advance Rulings: 

➢ Tata Motors Ltd. (AAR-Maharashtra) 

➢ Jotun India (P) Ltd. (AAR-Maharashtra)  

➢ Posco India Pune Processing Center (P) Limited (AAR-

Maharashtra) 

Observations 

& Decision of 

AAR 

• Held that such activities carried out by the Applicant are ancillary or 

incidental to activities falling under definition of “business” as 

volume, frequency, continuity or regularity of transaction is 

irrelevant. 

• Recovery would not have been taxable had the services been 

provided as a pure agent. 

• Since, applicant is not an agent of the insurance company, such 

activity falls under ambit of supply liable to GST. 

NASA 

Comments 

• Ruling by AAR is binding only on applicant and its jurisdictional 

officer. It does not have general binding precedence value. 
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• One may argue that paying premium on behalf of non-dependent 

parents or retired employees and subsequent recovery thereof from 

employees is a financial transaction not liable to GST. 

 

Issue 

involved in 

Q:3 

• Applicant, as mandated under Factories Act, provides canteen 

facilities to its employees. Applicant has engaged a contractor for 

managing the canteen. 

• Applicant recovers 700/- per month from the employees as a fixed 

amount irrespective of whether the employee is availing the canteen 

facility or not. 

• Whether GST is applicable on recovery of nominal amount for 

availing the facility of Canteen? 

• Whether GST is applicable if canteen services are provided free of 

cost? 

Contentions 

of Applicant 

• As per Section 46 of Factories Act, 1948, it is mandatory for the 

applicant to provide canteen facility to its employees. The activity of 

supply of canteen services is part and parcel of employment contract 

falling under clause 1 of Schedule III.  

• Schedule III supersedes Schedule I and Schedule II. Therefore, such 

provision of services is not liable to GST. 

Observations 

& Decision of 

AAR 

• AAR held that such activities carried out by the Applicant are in the 

course or furtherance of business and not falling under Sch. III as 

the services are provided by the employer to the employee. 

• Applicant is liable to pay GST on the value determined as per Rule 

28 for transactions between related parties and not on the nominal 

amount charged by the Applicant to its employees. 

• Also, applicant is liable to pay GST even when canteen services are 

provided free of cost to the employees. 

NASA 

Comments 

• Ruling by AAR is binding only on applicant and its jurisdictional 

officer. It does not have general binding precedence value. 

• The Board, vide Press release dt.10.7.2017, clarified that supply by 

the employer to the employee in terms of contractual agreement 

entered into between the employer and the employee, will not be 

subjected to GST. 

The legislative intent appears not to tax such supply.  
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Issue 

involved in 

Q:4 

• Applicant has provided telephone connections in all the flats of its 

Township. The employees use these telephones for official as well as 

personal purposes. The applicant pays total telephone charges to 

BSNL and bears fixed monthly rental. Any amount over and above 

the fixed monthly rental is recovered from employees at actuals. 

• Whether GST is applicable on recovery of telephone charges 

recovered from the employees? 

Contentions 

of Applicant 

• It is not the business of the applicant to provide telecommunication 

services to its employees. The recovery of telephone charges from 

the employees is not in the course or furtherance of business of the 

applicant. Therefore, it is not a supply within the meaning of Section 

7(1) of GST Act 

• Applicant also relied on following favourable Advance Rulings on 

similar matter: 

➢ Tata Motors Ltd. (AAR-Maharashtra) 

➢ Jotun India (P) Ltd. (AAR-Maharashtra)  

➢ Posco India Pune Processing Center (P) Limited (AAR-

Maharashtra) 

Observations 

& Decision of 

AAR 

• It is covered in the definition of ‘business' given in Section 2(17), as 

it is an activity or transaction in connection with or incidental or 

ancillary to the business of the applicant. Moreover, it is a supply as 

per inclusive definition of ‘supply' given under Section 7. 

• Applicant is liable to pay GST on amount recovered from employees. 

NASA 

Comments 

• Ruling by AAR is binding only on applicant and its jurisdictional 

officer. It does not have general binding precedence value. 

• One may argue that paying telephone charges and subsequent 

recovery thereof from employees is a financial transaction not liable 

to GST. 
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Issues 

involved in 

Q:5 

• Whether full ITC is available to the applicant in respect of Medi-claim 

Insurance Policy premium, canteen service and telephone service 

referred in question no. 2, 3 and 4 or ITC will be restricted to the 

extent of GST borne by the applicant? 

Contentions 

of Applicant 

• As per definition of recipient, the applicant is recipient of services of 

health insurance and telecommunication services and the 

consideration for the said services is payable by the applicant to the 

insurance company or telecommunication company and not by the 

employees.  

• Full ITC is available to the applicant on supply of above services, 

even if the recoveries are made from the employees or any other 

person. 

Observations 

& Decision of 

AAR 

• ITC in respect of premium of Group Medical Insurance Policy is 

governed by provisions of clause (b)(i) of Section 17(5), and 

accordingly Input Tax Credit for the same shall be available. 

Applicant shall be eligible to claim Input Tax Credit in respect of 

premium paid to insurance company. 

• As per clause (ii) of SI. No. 7 of Notification No. 11/2017-Central 

Tax (Rate), dt. 28.6.17, as substituted by Notification No. 20/2019-

Central Tax (Rate), dt. 30.9.19, w.e.f. 10.10.19, Canteen services 

are taxable at the reduced rate of 5% (2.5+2.5) and no Input Tax 

Credit is available thereon. 

• In respect of telephone charges paid to BSNL, the applicant shall be 

eligible to claim Input Tax Credit, because it is a further taxable 

supply by the applicant. Moreover, telephone charges are not 

covered by the provisions of Section 17 relating to blocked credit. 

NASA 

Comments 

• In case taxpayer treats the transaction in respect of recovery of 

insurance premium, canteen services and telephone services as not 

a supply, it will be difficult to contest corresponding eligibility of ITC. 

The ITC pertaining to recovery amount may have to reversed. 

• The disallowance of ITC in respect of factory canteen is legally 

untenable as blocked credit u/s 17(5)(b) of CGST Act as proviso to 

said section clearly provides such blockage of the credit is not 

applicable where it is obligatory for employer to provide benefit its 
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employees under any law time being force. In given case, factories 

Act mandates a compulsory provision of canteen service. Moreover, 

proviso to section 17(5)(b) provides that blocking of ITC in respect 

of inward supplies for providing outward supplies of same category. 

• AAR has disallowed ITC in respect of inward supplies used to provide 

canteen services on the ground that rate notification prohibits such 

credit. It may be noted that writ is filed before Hon. Gujarat High 

court challenging denial or restriction of ITC through rate 

notification.  

 

 

 

We will be glad to provide any elaboration or elucidation you may need in this 

regard. 

From: 

N. A. Shah Associates LLP 

Chartered Accountants 

Address:  B 21-25 / 41-45, Paragon Centre,  

Pandurang Budhkar Marg, Mumbai – 400013. 

Tel: 91-022-4073 3000, Fax: 91-022-4073 3090 

E-mail Id: info@nashah.com 

 
This alert is prepared for educational purpose and general guidance of the clients. N.A. Shah Associates LLP 

is not responsible for any action taken by anyone on the basis of this alert. Views / Comments expressed 

herein should not be treated as professional advice or legal opinion in the matter. It is advisable to seek 

professional advice in the matter before acting on the basis of this alert. 
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