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EXECUTIVE SUMMARY OF CBDT CIRCULAR UNDER DIRECT TAXES 

 

We are pleased to draw your attention to following CBDT circular which might be useful 

for you to take call on tax position. 

 

Circular no 12/2022 dated 16.05.2022 

 

The brief analysis of above CBDT circular is given below. 
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DIRECT TAX ALERT 

 

CBDT Guidelines - TDS on benefit or perquisite under section 194R 

 

Finance Act, 2022 introduced a new provision 194R in the Income tax act, 1961w.e.f from 1st 

July 2022. 

 

The new provision requires a person who is responsible for providing any benefit or perquisite 

to a resident, to deduct tax at source @ 10% of the value or aggregate of value of such benefit 

or perquisite, before providing such benefit or perquisite. The benefit or perquisite may or 

may not be convertible into money but should arise either from carrying out of business, or 

from exercising a profession, by such resident.  

 

No tax to be deducted at source if the value of benefit or perquisite provided to the resident 

during the financial year does not exceed INR 20,000. 

 

The responsibility for deduction of tax at source does not apply to an Individual / HUF whose 

total sales / gross receipts / turnover from business does not exceed INR one crore, or from 

profession does not exceed INR fifty lakh, during the financial year immediately preceding the 

financial year in which benefit, or perquisite is provided by him. 

 

Now, in exercise of powers conferred as per 194R(2), CBDT has provided following 

clarification/guidelines: 

Question Clarification 

Is it necessary that the person providing 

benefit or perquisite needs to check if the 

amount is taxable under clause (iv) of 

section 28 of the Act, before deducting tax 

under section 194R of the Act? 

The deductor is under no obligation to 

ascertain whether the amount of benefit or 

perquisite provided to a resident would be 

chargeable to tax in his hands u/s 28(iv) or 

any other section of the Act.  

 

Is it necessary that the benefit or 

perquisite must be in kind for section 194R 

of the Act to operate? 

Benefit or perquisite may be in cash or in kind 

or partly in cash and partly in kind in order to 

trigger provisions of section 194R.  
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Is there any requirement to deduct tax 

under section 194R of the Act, when the 

benefit or perquisite is in the form of 

capital asset? 

TDS is required to be deducted even though 

the benefit or perquisite in the form of capital 

assets. 

Whether sales discount, cash discount and 

rebates are benefit or perquisite? 

Logically sales discount, cash discounts and 

rebates are also benefit or perquisites 

although related to sale / purchase activity 

hence it gets covered under the provisions of 

Section 194R of the Act. However, to remove 

difficulty from the point of view of seller, it has 

been clarified that no tax is required to be 

deducted on such amount under 194R of the 

Act. 

 

It has been also clarified that in case of stock 

in trade, where certain units are provided as 

free of cost (say 2 units) on purchase of 

minimum requisite quantity (say on purchase 

of 10 units @ Rs. 12 each), logically, the units 

that are provided free of cost are ‘benefits or 

perquisites’ as per 194R of the Act. However, 

from the point of view of seller, it is seen as 

12 units sold for Rs.120/- and likewise even 

for purchaser it is seen as 12 units purchased 

for Rs.120/-. Therefore, to remove difficulty, 

it is clarified that no tax is required to be 

deducted on such units which are 

provided as free of cost.  

 

However, the relaxation of free unit shall not 

apply to other benefits provided by seller in 

connection with sale such as sponsorship of 

trip, free tickets for an event, giving medical 

samples free of cost to medical practitioners 
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and incentives such as gold coin, car, mobile 

phone etc. on achieving targets. 

 

It is clarified that where the benefit or 

perquisite is used by a person other than 

recipient (i.e. Doctor being employee of 

Hospital etc.) by virtue of its relationship with 

the recipient, then tax will be required to be 

deducted in the name of recipient only and 

not in the name of person who is enjoying the 

benefits or perquisite.  

How is the valuation of 

benefit/perquisite required to be 

carried out? 

The valuation will be based on fair market 

value except in following cases: 

 

a. Where benefit or perquisite provider 

has purchased the benefit or 

perquisite provided by it to the 

recipient, then the purchase price 

will be considered as value for 

deduction of TDS u/s 194R of the Act. 

 

b. Where benefit or perquisite provider 

has manufactured the item, then value 

will be price charged to customers 

for such item. 

 

It is clarified that in no case GST shall form a 

part of value for deducting TDS u/s 194R of 

the Act.   

Many a times, a social media influencer is 

given a product of a manufacturing 

company so that he can use that product 

and make audio/video to speak about that 

product in social media. Is this product 

It depends upon facts and circumstances of 

the case. Where the social media influencer 

returns the product after providing services, 

then TDS u/s 194R of the Act will not arise. 

However, where the social media influencer 

retains the products after providing the 
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given to such influencer a benefit or 

perquisite? 

 

service then TDS u/s 194R of the Act will be 

attracted. 

Whether reimbursement of out-of-

pocket expense incurred by service 

provider in the course of rendering 

service is benefit/perquisite? 

If invoice is in the name of service provider 

and reimbursed by service receiver, TDS is to 

be deducted. 

 

If invoice is in the name of service receiver, 

then no TDS. 

If there is a dealer conference to 

educate the dealers about the 

products of the company - Is it 

benefit/perquisite? 

The expenditure pertaining to dealer/business 

conference would not be considered as 

benefit/perquisite for the purposes of section 

194R of the Act in a case where 

dealer/business conference is held with the 

prime object to educate dealers/customers 

about any of the following or similar aspects: 

 

• new product being launched 

• discussion as to how the product is 

better than others 

• obtaining orders from 

dealers/customers 

• teaching sales techniques to 

dealers/customers 

• addressing queries of the 

dealers/customers 

• reconciliation of accounts with 

dealers/customers. 

 

It has also been clarified that conference must 

not be incentives/benefits to select 

dealers/customers who have achieved 

targets. 
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However, in following cases it will be 

considered as a benefit or perquisite: 

• Expense attributable to leisure trip 

or leisure component, even if it is 

incidental to the dealer / business 

conference. 

• Expenditure incurred for family 

members accompanying the 

person attending dealer/ business 

conference 

• Expenditure on participants of 

dealer/business conference for 

days which are on account of prior 

stay or overstay beyond the dates 

of such conference. 

Section 194R provides that if the 

benefit/perquisite is in kind or partly 

in kind (and cash is not sufficient to 

meet TDS) then the person 

responsible for providing such benefit 

or perquisite is required to ensure 

that tax required to be deducted has 

been paid in respect of the benefit or 

perquisite, before releasing the 

benefit or perquisite. How can such 

person be satisfied that tax has been 

deposited? 

Recipient would pay tax in the form of 

advance tax. The tax deductor may rely on a 

declaration along with a copy of the advance 

tax payment challan provided by the recipient 

confirming that the tax required to be 

deducted on the benefit/perquisite has been 

deposited. This would be then required to be 

reported in TDS return along with challan 

number. This year Form 26Q has included 

provisions for reporting such transactions. 

 

Alternatively, the deductor may pay TDS from 

his own pocket. However, it shall be noted 

that the amount of TDS paid by deductor from 

own pocket will also be considered as a 

‘benefit or perquisite’ as per 194R of the Act. 

Section 194R would come into effect 

from the 1st July 2022. Second proviso 

to subsection (1) of section 194R of 

the Act provides that the provision of 

The value of benefit or perquisite shall be 

counted from 1st April 2022 for the purpose of 

threshold. However, tax will be required to be 
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this section does not apply where the 

value or aggregate of value of the 

benefit or perquisite provided or likely 

to be provided to a resident during the 

financial year does not exceed twenty 

thousand rupees. It is not clear how 

this limit of twenty thousand is to be 

computed for the Financial Year 2022-

23? 

deducted on all benefits or perquisites 

provided on or after 1st July 2022. 

 

 

We will be glad to provide any elaboration or elucidation you may need in this regard. 
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B 21-25 & B41-45, Paragon Centre,  

Pandurang Budhakar Marg, Mumbai – 400013 

Tel: 91-022-4073 3000, Fax: 91-022-4073 3090 

E-mail Id: info@nashah.com 

 

 

 

 

 

 

The contents provided in this newsletter are for information purpose only and are intended, but 

not promised or guaranteed, to be correct, complete and up-to-date. The firm hereby disclaims 

any and all liability to any person for any loss or damage caused by errors or omissions, whether 

such errors or omissions result from negligence, accident or any other cause. 
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